Aller au contenu principal

Wij deden de test bij Ruben De Gendt (huisarts/sportarts). De inspanningstest bestaat steeds uit drie delen: een medische screening, de inspanningstest en een nabespreking.

Medische screening

In eerste instantie is er het intakegesprek. Daarin wordt je huidige niveau bekeken en waar je naartoe wil gaan. Wil je een bepaalde afstand kunnen lopen (binnen een bepaalde tijd), werk je naar een bepaald doel of wedstrijd toe,… Hierbij wordt dan rekening gehouden in de bespreking van de resultaten.

Je bloeddruk-, lengte- en gewicht wordt gemeten, er wordt een ECG (elektrocardiogram) in rust genomen, je vetpercentage wordt aan de hand van huidplooimeting nagegaan.

En dan kunnen we aan de slag!

Inspanningstest

Er wordt met een progressief oplopende belasting op de loopband gewerkt tot uitputting. Afhankelijk van je trainingsniveau wordt op een bepaalde startsnelheid ingegeven en elke 3 minuten wordt de snelheid opgedreven. Er werd gewerkt met stappen per 2km/u en om zoveel mogelijk het buiten lopen te simuleren, werd met een hellingsgraad gewerkt.

Na elke 3 minuten wordt de lactaatwaarde gemeten via een prik in de oorlel. Op die manier kan de aerobe en anaerobe drempelwaarde makkelijker bepaald worden voor de verdere uitwerking van een persoonlijk trainingsschema.

ruben de gend

Nabespreking

De resultaten worden onmiddellijk ingegeven en verwerkt terwijl je kan douchen. Een kort overzicht van de meest belangrijke data worden in een tabel gegoten. Op die manier zie je snel waar je aerobe en anaerobe drempelwaarden zich bevinden.

ruben de gend

Je krijgt een zeer globaal overzicht van je hartslag en lactaatwaarden gedurende de test. 
Daarnaast krijg je uiteraard nog verschillende grafieken van de inspanningstest waar je in detail de evolutie van je hartslag ten opzichte van je snelheid bekeken wordt, alsook de hartslag versus lactaat en lactaat versus hartslag.

ruben de gend

Je trainingszones worden op basis hiervan duidelijk afgetekend. Op die manier weet je ook precies aan welke snelheden (minuten/kilometer) je dient te lopen binnen een bepaalde hartslagzone.

Als laatste krijg je een basis 12-weken trainingsschema met een aantal aanbevelingen. Dit schema geeft je al een houvast in je verdere loopontwikkeling. In dit trainingsschema wordt ook dieper ingegaan op de inhoud van een bepaalde training en voorbeelden hiervan. Dit alles kost 95 euro, waarbij sommige mutualiteiten (OZ, Partena) een tussenkomst voorzien.

Wil je nog meer gedetailleerde en nog intensievere begeleiding en/of opvolging, dan kan dit steeds op maat bepaald worden. Afhankelijk van het aantal contactmomenten en mogelijke bijkomende follow-up testen (waaronder ook veldtesten mogelijk zijn) en onderzoeken, wordt je trainingsschema op regelmatige basis aangepast. En zo wordt het behalen van je vooropgestelde doelen ook makkelijker…