Beginnen met canicross
Tijdens deze periode van lockdown, nemen we tijd om actief bezig te zijn om lichaam en geest te ontspannen.
Dit is misschien wel het ideale moment om te beginnen met canicross.
Je droomt er misschien al langer van, maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Hier enkele fases die je moet doorlopen, en hoe je de basis aanleert.
Hopelijk kan je hiermee van start gaan...
- Eerste stap : een hond hebben die gezond en fit is.
Dit is de basis. De hond moet volgroeid zijn. Normaal gezien laat je je hierin best adviseren door een expert, een honden osteopaat. Maar gezien in deze periode deze type van bezoeken moeilijk zijn, passen we een simpele regel toe. Niet lopen met de hond voordat ze 1 jaar zijn, wacht minstens 2 jaar voor honden die traag groeien.
- Tweede stap: kies het juiste materiaal.
Je gaat het best lopen met een trail schoen.
Ben je een beginner en wil je geen grote investering doen?
Kijk dan naar onze beste promoties op eshop van TraKKs
Je hebt verder een elastische band nodig van 2 meter, een gordel (geef hieraan de voorkeur in plaats van een riem het is beter voor je rug) en een harnas voor je hond.
Het merk Alphadog is verkrijgbaar in sommige dierenvoedingswinkels en Tom&Co. Je kan tegelijkertijd advies vragen aan de verkopers over de juiste voeding en dieet voor je hond, aangepast aan canicross. Vergeet niet de juiste voeding te geven aan je hond. Ben je niet in de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een winkel voor een essentiële verplaatsing, kijk dan online op www.canisportshop.be
Je hond zal moeilijker te trainen zijn en zal moeilijker te motiveren zijn gezien je ALLEEN gaat trainen. Ze leren sneller als ze andere honden kunnen imiteren en vinden vaak motivatie bij hun soortgenoten. Ga niet lopen met een hond die er geen zin in heeft of niet gemotiveerd is, ga dus niet trekken aan de hond of sta niet te roepen tegen de hond.
We gaan je hond op een ZACHTE manier dingen aanleren.
De sleutels tot succes hierbij zijn: herhaling, aanmoediging en beloning.
De basis bevelen bij het CANICROSS zijn:
- GO: dit gebruik je maar één keer bij de start. Tijdens training zal je dit dus niet vaak gebruiken.
- VOOR(UIT): geef je hond het bevel om voor je te lopen en jou vooruit te trekken. Dit kan helpen om hem terug in positie te brengen wanneer zijn aandacht is afgeleid.
- LINKS/RECHTS: indicatie van de richting.
- RUSTIG/STOP: indicatie van het tempo. Gebruik dit ook tijdens afdalingen of tijdens een valpartij. De stop is iets dat je zeker voldoende moet trainen, gezien je het soms kan nodig hebben bij noodgevallen.
- HOP/...: een woord om aan te moedigen. Op een gegeven moment is iedereen aan het afzien, zeker op de hellingen, ook je hond. Het is belangrijk om je hond te motiveren, en niet in conflict te gaan met je hond dit kan hem demotiveren of zelfs traumatiseren.
- GA: zoek een woord die je kan gebruiken die het eind van de training aangeeft, om hem te tonen dat het werk erop zit en hij eindelijk een plasje mag doen.
Je laat je hond even op adem komen, voor je je hond terug binnen laat. Ieder kiest de eigen woordenschat, maar wees consistent en gebruik altijd dezelfde woorden.
- De techniek om je hond het te leren is vrij eenvoudig:
De sleutel is HERHALING.
Het moet altijd duidelijk zijn voor je hond en je stem is het enige waarmee je je hond vanop afstand kan begeleiden.
Voorbeeld: je hond moet naar links gaan. Je geeft me de opdracht om naar "links" te gaan.
Wat te doen wanneer :
1.Je hond naar rechts gaat in plaats van naar links? Je geeft hem aan dat het niet de juiste richting is door het woord links te herhalen met een kordate stem. Op het moment dat je hond naar links gaat bevestig je met "JAAAA", goed gedaan "LINKS". Je moet dit met een toon in je stem doen waardoor de hond begrijpt dat hij de goede keuze heeft gemaakt. Aarzel niet om dit te herhalen.
2.Je hond gaat meteen naar links. Het is een toeval want je hond kent de richtingen nog niet. Dus moedig je hond aan in de gekozen richting en beweging door het woord "LINKS" te herhalen.
Op dezelfde manier leer je de andere bevelen.
In het begin zit de kracht in herhaling en aanmoediging van correct gedrag. We moeten onze hond laten zien dat we op hem wachten. In het begin zal je hond niet weten wat hij moet doen. Vanaf je hond zich in de juiste positie bevindt namelijk "VOOR(UIT)" in tractie ga je je hond belonen.
Persoonlijk gebruik en herhaal ik altijd de woorden, ook al is mijn hond in een ritme aan het lopen, zonder dat ik hem iets heb gevraagd.
RUSTIG/STOP is een bevel die je moeilijk aangeleerd krijgt buiten wedstrijd omstandigheden. Dus telkens mijn hond zijn natuurlijk tempo of ritme vertraagt bevestig ik dit met het woord RUSTIG. Ik associeer dus zijn gedrag met het woord RUSTIG. Tijdens een wedstrijd kan ik dan gebruik maken van het bevel RUSTIG zeker in de afdalingen.
Hoe kan je nu beginnen trainen met je hond?
Het is vrij eenvoudig zoals bij mensen. Zonder training zal je morgen geen 10 kilometer lopen, en je hond dus ook niet. Vanaf dat ze oud genoeg zijn bouw je gelijkmatig de kilometers op. Het is beter dat je hond gemotiveerd is voor 1 kilometer, dan gefrustreerd is van 5 kilometer te lopen de 1ste keer.
Vergeet volgende zaken niet :
- Het belang van opwarming. Begin met een beetje te wandelen, te spelen, hem beetje los te laten komen. Een mens moet ook opwarmen voor hij begint.
- We mogen op dit moment enkel in de buurt gaan trainen. Houdt er rekening mee dat beton een negatieve impact heeft op de gewrichten maar ook op de kussentjes van je hond in zijn poten. Dit moet je dus proberen vermijden. Heb je geen bos in de buurt, train dan de bevelen tijdens het wandelen. Het is beter om dan nog even te wachten. Na de lockdown is het beter om aan te sluiten bij een canicross groep, met hond(en) die de bevelen al kennen.
- Wees duidelijk naar je hond. Wanneer hij en jij het harnas aanhebben is het de bedoeling dat je hond trekt. Vraag hem dus niet om aan de voet te lopen. Wanneer dit niet duidelijk is voor je hond, zal hij teveel trekken tijdens het wandelen of aan de voet lopen tijdens canicross.
Voilà, nu heb je de tips in handen om ermee van slag te gaan. Let op met lopen met hond bij warme temperaturen, hydrateer je hond goed, maar overdrijf ook niet.
Verminder het volume wanneer het echt te warm wordt om met je hond te gaan lopen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om deze te stellen via Facebook: canicross de Jamioulx ASBL,of via mail : canicross.jamioulx@gmail.com
Eénmaal de lockdown terug is opgeven adviseer ik je met veel plezier het juiste paar trail run schoenen in de winkel in Jambes.
Céline Stilmant