Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Hoe je te kleden in de herfst?

- KLEED JE NOG NIET TE DIK – HET IS NOG GEEN WINTER -

Een “Indian Summer” is bij voorkeur het meest aangename moment om te lopen in de herfst, de dagen zijn zonnig en de temperaturen zijn nog niet zo laag. Maar helaas is regen en koude stilaan een vaste waarde aan het worden. Het allerbelangrijkste in de herfst is dus jezelf beschermen tegen de vochtigheid en je voor te bereiden op de koude.

Haal je lange loopbroek, die je ook op koelere dagen in de lente kan dragen, maar uit de kast. Pak daarnaast ook je t-shirt met lange mouwen, waaronder je een technisch onder shirt kan dragen, voor de koukleumen onder ons.

- Pas vooral op voor de wind, het verhoogt het warmteverlies -

In het najaar blijft een windjas het belangrijkste kledingstuk. Hiermee kan je toch nog dunne lagen creëren zonder dat de koude op uw borstkas komt.

 Om in de regen te lopen kan je best een waterdichte jas overwegen.

Een waterdichte jas is een kledingstuk met gelaste naden die geen infiltratie toelaat. Low-end waterdichte jassen zijn gemaakt van een waterbestendige stof waar het vocht uiteindelijk door de naden dringt.

Een loopspecialist onderscheidt deze twee type producten duidelijk van elkaar. Ondanks het feit dat ze vergelijkbaar zijn, maar zeker niet dezelfde technische eigenschappen hebben.

Deze jas moet u beschermen tegen wind en regen, maar warmte moet tegelijkertijd kunnen ontsnappen om oververhitting en zweten te voorkomen.

 

Technisch oogpunt (Olivier Vanhuysse - Personal trainer - EREPS EQF level 4)
In eerste instantie zijn alle technische eigenschappen van je uitrusting afhankelijk van hoe deze tijdens lichamelijke activiteiten reageren, los van je fysieke activiteit.

o De eerste laag absorbeert zweet, door het om te zetten in warmtestoom waardoor het kan opdrogen. Als het niet op je lichaam blijft “hangen”, wordt de warmte niet omgezet en blijft dit langere tijd nat. Vermijd daarom oude katoenen t-shirts: ze drogen niet, worden zwaarder en gaan “hangen”.

o Wanneer je een tweede dunne laag aandoet, zorg er dan voor dat deze niet te dicht aansluit op de eerste. Op die manier kan de warmte makkelijker ontsnappen, zonder dat het de tijd heeft zich om te zetten in water. Anders heeft dit een afkoelend effect, wat koude stimuleert. Houd er rekening mee dat een tweede laag enkel nuttig is wanneer je tragere looptrainingen afwerkt zonder al te veel hoogteverschil. Het is zeker interessant om een extra laag ​​in de een (trail)rugzak mee te nemen, voor het moment waar je de cooling-down voorziet. Maar in volle inspanning zal je snel oververhit geraken. Ik vergelijk het vaak me het kijken naar het verschil tussen de 

toppers, die gekleed zijn zoals een Jean Michel Saive die een wedstrijd moet spelen in een verwarmde ruimte, en mezelf aan de start van een trailloop wanneer het 0 graden is. Ik zie onmiddellijk het verschil en begrijp dan ook beter het omgekeerde principe van intensiteit / kleding.

o De mogelijk laatste laag, de beroemde "gore tex" of voor de iets ouderen onder ons, de "K-way" , houdt de wind tegen en voorkomt daarmee warmteverlies, zelfs in volle inspanning. Deze beschermt je ook tegen slecht weer, sneeuw, regen ...

Dit is dus de meest ideale laag en daarmee waarschijnlijk ook de meest gewilde. Deze geeft ons ook de uitstraling van de moderne loper, of een Emile Zatopek (we geven het graag toe, hij blijft flatterend om zien).

Vermijd te allen tijde “low cost” modellen, die alleen maar voorzien zijn van een verbeterd plastic laagje dat al de waterdamp tegenhoudt, waardoor je al van de eerste kilometer in het zweet zal zwemmen. Het is aan te raden een ​​minimumbudget vast te leggen en dan een jas met een waterdicht en ademend membraan uit te kiezen.

respirabilite running vetement trakks

En dan het minder gekende gedeelte: je moet er voor zorgen dat je jas vrij dicht bij het lichaam aansluit en vooral gesloten moet blijven. Om ervoor te zorgen dat de waterdamp door het membraan "geduwd” wordt, heb je een drukverschil nodig tussen de binnenkant en de buitenkant van je jas. Dit ademend vermogen is alleen effectief bij koud weer. Hoe groter het verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenkant van je jas is, hoe beter deze ademt. Het heeft dan ook weinig zin om de allerbeste “gore tex” te gebruiken in een tropische omgeving: je zal er in zo nat zijn als erbuiten. Mechanische ventilatie (openingen aan de voorzijde, onder de armen en door middel van zakken) zijn alleen voor zeer intense en langdurige inspanningen, die zorgen voor  de evacuatie van een surplus aan verdampingswarmte.  Deze mechanische ventilatiegaten laten de lagen onder de jas sneller drogen maar verhogen de efficiëntie van het membraan niet.

TraKKs estore