Het menselijke lichaam bestaat voor 60% uit water, water is dan ook echt vitaal voor de goede werking ervan. Elke fysieke activiteit gaat gepaard met verlies van water door het zweten en de ademhaling. Voor eenzelfde buitentemperatuur, verliest een hardloper tussen 0,5 en 2,5 liter water per uur, van de laagste tot de hoogste snelheid (ofwel tussen 2 en 4% van het lichaamsgewicht). De fysieke mogelijkheden worden dan ook sterk beïnvloed door watertekort, want de neuromusculaire efficiëntie vermindert met 20% en de interne temperatuur van het lichaam stijgt. Hydratatie is dus noodzakelijk om dat verlies te compenseren.
De kamelen als voorbeeld
Op de trail zijn vele lopers uitgerust met een rugzak, met daarin een waterzak, de zogenaamde CamelBak. Dat merk is tegelijk de pionier en marktleider van dat product, zodat het merk ondertussen ook een soortnaam (zoals Bic) is geworden. De zak heeft een grote inhoud (van 1 tot 3,5 L) maar is soms te groot voor de echte noden van de wedstrijd, hoewel ze elke vorm kan aannemen in een rugzak. Sommige gebruikers werden ook gehinderd door het geklots van het water in de zak. Om dat te vermijden is het nochtans heel eenvoudig hem leeg te maken voor het gebruik. De waterzak kan daarentegen wel gemakkelijk geïsoleerd worden in de zak wat vermijdt dat het water bevriest bij lage temperaturen zoals met een metalen drinkbus.
Blauwe flessen
Er bestaan echter ook soepele drinkbussen, zogenaamde “soft flasks”, gemaakt van een materiaal dan lijkt op dat van de zakken. Ze worden stilaan gemeengoed in het peloton van de trailers, nadat ze eerst gereserveerd waren voor de elite trailers, met name bij Salomon. Ze zijn lichter, schuren niet en hinderen niet dankzij hun soepelheid waardoor ze de vorm aannemen van uw bovenlichaam. Zodra ze leeg zijn, kunt u ze samendrukken en elders opbergen. Ze zijn gemakkelijk te vullen, maar water uitzuigen is niet zo eenvoudig als bij de drinkbus- of zaksystemen.
Een ander voordeel van de flessen is dat u ze in de hand kunt houden zonder dat ze uw bewegingen hinderen. De merken bieden allerlei volumes aan (125, 250, 300, 500 mml) en verschillende doppen met of zonder verlengstuk, zoals voor de klassieke drinkbussen. Maar de fles is minder geschikt voor fietsers want ze past niet in de drukbushouder en biedt niet het voordeel van de waterzak die u kunt gebruiken zonder het stuur los te laten.
Niet iedereen hydrateert zich op dezelfde manier en sommige lopers zouden beide systemen tegelijk kunnen gebruiken. We raden aan de waterzak te gebruiken voor gewoon water en de flessen voor energiedranken. Dat is gemakkelijker voor het schoonmaken.
F.Chl. en C. Thomas
Technische gegevens
“Soft Flasks”
Merken: TraKKs, Salomon, Raidlight
Inhoud: 150, 250, 300 en 500 ml
Materiaal: polyurethaan zonder PVC of Bisphenol A
Gewicht: ongeveer 50g
Kleppen met aan/uit-systeem om verlies van water te vermijden
Waterzakken
Merken: Salomon, CamelBak, Raidlight
Inhoud: 1, 1,5, 2 en 3L150, 250, 300 en 500 ml
Materiaal: polyurethaan zonder PVC of Bisphenol A
Gewicht: ongeveer 200g
De voordelen van de waterzak
- Gemakkelijk om zich te hydrateren wanneer men wil, de handen zijn immers vrij (ook ideaal voor andere sporten zoals fietsen of klimmen)
- Een grotere inhoud dan drinkbussen/flessen
- Ideaal bij koud weer, geen risico op bevriezing
De nadelen van de waterzak
- Er is een rugzak voor nodig
- Moeilijk om de inhoud te zien zonder ze uit de rugzak te nemen
- Niet ideaal voor energiedranken wegens een hoger risico voor bacteriën en schimmel als hij niet wordt schoongemaakt
- De zak laten drogen tussen twee gebruiken in niet erg gemakkelijk.
De voordelen van de “soft flask”
- Beperkte inhoud, meer geschikt voor korte of middellange afstanden
- Dankzij de maatstrepen ziet u meteen hoeveel er nog in zit
- Door de beperkte omvang kunt u ze makkelijker schoonmaken en de groei van bacteriën voorkomen
- Neemt weinig plaats in wanneer leeg
De nadelen van de “soft flask”
- Systeem met gevoelige klep
- Er zijn er meerdere nodig voor langere afstanden
- Moeilijk toegankelijk met de handen tenzij u een verlengstuk aanbrengt