Misschien heb je al de eerste modellen in de Spartan serie getest? Zoals met alle technologische innovaties waren er nog veel verbeteringen en/of verfijningen mogelijk. Autonomie en precisie, die van de Ambit reeks een succes maakten, ontbrak op de Spartan Ultra. Veel aanhangers van het merk keerden zich zelf tegen dit model, gezien de teleurstelling te groot was. Sindsdien heeft Suunto veel updates gedaan om het enorme potentieel van de Spartan serie te benutten.
Op dit laatste model vinden we de kenmerken en het functioneren van de Spartan Ultra terug, maar ook verschillende beruchte en vrij succesvolle verbeteringen.
Wanneer we het horloge vast nemen, valt meteen op dat het ergonomisch op veel meer polsen past. De armband is flexibeler en zal zich beter aanpassen aan elke vorm van pols. De behuizing is minder dik en comfortabeler. Deze aanpassing was noodzakelijk gezien dit nieuwe model uitgerust is met een nieuwe optische hartslagsensor. Je horloge moet goed rond de pols passen om zo precies mogelijk te meten.
De GROTE innovatie van Suunto is echter de ongeziene autonomie. Tussen de merken onderling is er competitie om een horloge te ontwikkelen met een zo een groot mogelijke autonomie. Het systematisch probleem hierbij is dat meer autonomie vaak gepaard gaan met het opofferen van de precisie van de GPS.
Suunto richtte zich op dit werkpunt en reageerde door de nauwkeurigheid van de gps trace aanzienlijk te verbeteren onder omstandigheden van maximale energiebesparing.
In eerste instantie is Suunto uitgerust met een nieuwe GPS-chip (Sony) die veel minder energie verbruikt.
Maar de enige echte manier om de levensduur van de batterij te verlengen is om het GPS-punt in te korten (elke seconde, elke 30 seconden, zelfs elke minuut). De activering van de GPS-chip kost enorm veel energie, deze parameter kan geoptimaliseerd worden door deze niet constant te gebruiken. Deze methode wordt onder meer gebruikt bij Polar (V800 > ‘energiebesparende modus’) en bij Garmin (FR 935, Fenix > ‘Ultratrack-modus’). Het gevolg is dat deze punten direct met elkaar verbonden zijn en dat we spoorvariaties tussen de GPS punten verliezen.
Om een hoge mate van nauwkeurigheid tussen de GPS punten te behouden maakt Suunto gebruik van FusedTrack. Verschillende meetinstrumenten (accelerometer, kompas, gyroscoop) werden geïntegreerd in het horloge om de afwezigheid van GPS informatie op te vullen tussen de punten, zo krijg je een preciezer GPS spoor.
Suunto gaat zelfs verder… Bij het starten van een activiteit kan je een energiemodus kiezen die aangeeft hoeveel uren het zal registeren in elke modus.
Er is standaard keuze tussen 3 profielen bij het starten van een activiteit. Hier zijn de verschillende profielen en hun impact op belangrijke parameters.
Het profiel ‘Performance’, garandeert een batterij duur van 25 uur
- GPS: best
- Display: lagere kleuren
- Scherm uit: uitgeschakeld
- Optische hartslagmeting: ja
- Touchscreen: uitgeschakeld
- Helderheid: normaal
- Trillingen: normaal
- Bluetooth: actief
Het profiel ‘Endurance’, garandeert een batterij duur van 50 uur
- GPS: goed
- Display: lagere kleuren
- Scherm uit: uitgeschakeld
- Optische hartslagmeting: ja
- Touchscreen: uitgeschakeld
- Helderheid: 20%
- Trillingen: normaal
- Bluetooth: actief
Het profiel ‘Ultra’, garandeert een batterij duur van 120 uur
- GPS: OK
- Display: lagere kleuren
- Scherm uit: na 10 seconden
- Optische hartslagmeting: uitgeschakeld
- Touchscreen: uitgeschakeld
- Helderheid: 10%
- Trillingen: uitgeschakeld
- Bluetooth: uitgeschakeld
Het is ook mogelijk om zelf profielen te installeren om nog meer een antwoord te bieden op je noden.
De Suunto 9 heeft ook alle elementen die van het merk en het horloge een leider maken in de sport en outdoor markt (route maken, multisport profielen, hartslag, dagelijkse activiteiten, slaapkwaliteit…). Deze hebben we uitvoerig besproken in de product tests van de Spartan Trainer en Spartan Sport Baro.
Dankzij de innovaties en de autonomie van de batterij en GPS precisie, is het een horloge die moeilijk te verslaan is in hetzelfde segment.
Zoals altijd biedt Suunto een antwoord op de noden van de sporters. Geen topografische kaarten en muziek opslagruimte…maar zijn dat onmisbare opties voor een sporter?
Ik was al overtuigd van het model en de Suunto 9 heeft de test doorstaan voor mij als bescheiden amateur. Maar het was ook de partner van onze landgenoot Karel Sabbe die het speed record op de Appalachian Trail heeft gelopen deze zomer (3510 km, 41 dagen, 7 uren en 39 minuten). Een test van formaat, voor een record buiten categorie!
De +
- De verschillende opties om het gebruik van de batterij te optimaliseren
- De technologie en de werking van FusedTrack
- De ergonomie van het horloge
- De mogelijkheid om alle sport profielen te personaliseren
De -
- Programmatie van intervaltrainingen is te beperkt
- Afwezigheid van topografische kaarten en muziek