Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Hoe je (eindelijk) je hardlooprecord verslaat

Deepl vertaling


FITSIO geeft je 5 tips om je hardloopprestaties te maximaliseren. Heb je het gevoel dat je als een gek traint, maar blijven de resultaten uit? Dan is het volgende vast heel interessant voor je!


Door FITSIO - Hardloop- en triatloncoach


1. Wees regelmatig!

Om je hardloopprestaties te verbeteren (en elke andere discipline trouwens) is het essentieel om regelmatig te trainen. Als je gewend bent om één keer per week te trainen, raad ik je aan om deze sessie op te delen in twee kleinere sessies. Zo kan je lichaam wennen aan de inspanning en lijken de uitstapjes minder zwaar. Als je al een regelmatige loper bent, neem dan niet meer dan twee/drie opeenvolgende rustdagen (de rustperiode niet meegerekend). Neem een regelmatig trainingsschema aan. Het heeft geen zin om twee weken lang elke dag te gaan hardlopen als je daarna maar één keer per week gaat.

2.  Pas het trainingsvolume aan je eigen niveau aan! 

Wat voor anderen werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Elke hardloper heeft zijn of haar eigen niveau en belastingstolerantie, dus het heeft geen zin om te proberen de profs te evenaren als je nog maar kort hardloopt. Terwijl sommige mensen elke dag moeten hardlopen om vooruitgang te blijven boeken, kunnen anderen tevreden zijn met 3 uitstapjes om hun prestaties te verbeteren. Het hangt allemaal af van je trainingsgeschiedenis, de sporten die je daarnaast beoefent en eventuele blessures/zwakke punten.


courir-conseil-trakks

3. Neem voldoende rust!

We hebben het je waarschijnlijk al vaker gezegd, maar rust is net zo belangrijk als je trainingsuren. Hardlopen heeft, in tegenstelling tot gewichtdragende sporten zoals zwemmen, een aanzienlijke impact op je lichaam en het is van vitaal belang dat je het de tijd geeft om te herstellen en sterker te worden. 

Bovendien, als je te moe bent voor een training of wedstrijd, kun je niet op je best presteren. Rustdagen en -weken zijn essentieel voor je vooruitgang! 

4. Ren op specifieke tempo's en intensiteiten!

Als je geen vooruitgang boekt, vraag jezelf dan af of je training wel gevarieerd genoeg is! Zorg ervoor dat je langzaam genoeg loopt voor je basisuithoudingsvermogen en snel genoeg wanneer het tijd is om dat te doen.

Om je trainingszones te ontdekken, moet je een test doen in het veld of in het laboratorium.

courir-conseil-trakks

5. Werk aan je hardlooptechniek! 

Je techniek verbeteren betekent een betere neuromusculaire activering, zuinigere bewegingen en een beter gebruik van je energie. Resultaat: je loopt sneller zonder je vermoeider te voelen.

courir-conseil-trakks

Crédit photo : Baloise Namur Marathon